donderdag 27 november 2008

Verhaal

Oorspronkelijk wilden Mirte en ik iets maken met als vormgeving iets gebaseerd op wayang kulit (javaanse schaduw poppen spel). Een platte vormgeving, met veel ornamenten en versieringen. Nadruk op schaduwspel!

Wayang gaf bij ons de associatie met sprookjes en dergelijke, dus wouden wij een sprookje uitbeelden. Eerst de mahabaratha, maar dat is meer een raam vertelling met talloze mythes sprookjes ed. Nogal textueel.

Omdat we tweeling zijn dachten we misschien een sprookje over een tweeling te kunnen maken. Als sprookje dachten we misschien aan een koning, met een prinselijke tweeling. En deze koning wist dan niet welke een goede opvolger zou kunnen zijn. Ze zouden dan beproevingen moeten ondergaan om de beste aan te kunnen wijzen. Geen van beide zou de beste of slechste keuze zijn, was het idee.

Commentaar, wat wouden wij ermee vertellen. Een (ontroerend) verhaal over hoe het is om tweeling te zijn, of gewoon een sprookje bla bla. Dichterbij zoeken?

Vervolgens hebben wij een lijst gemaakt over waarom wij het leuk (of mogelijk niet) vinden om een tweeling te zijn:

 • + Je kan alles maken, het is en blijft je zus. Veel meer vergevingsgezind naar elkaar.
 • + Samen winkelen, wat de ander staat, staat jezelf ook. (behalve dan dat ik dikker ben dan de ander, en iets ander vorm gezicht heb.. ander haarkapsel...)
 • + Je hebt iemand waarmee je alles mee kan delen. (interesses etc) (Wij zien onszelf als twee individuen met een groot gebied aan overlappende interesses.)
 • + Mars mee verdiend.
 • - Van buitenaf word lastig gedaan.
 • - word raar gevonden als je niet samenwerkt
 • - word niet goed gevonden als je wel samenwerkt ---> eigen individualiteit in de weg
 • - Het niet uit elkaar houden. MerelMirte.
 • - akties die je doet, dingen die je maakt, word gekoppeld aan de verkeerde. Komt bij andere ook voor, alleen vaker bij ons.
 • - Kleren: valt op als we zelfde kleuren aan hebben, reacties van oh tweeling jullie zijn gespiegeld.

Hoe mensen (de buitenwereld) tweelingen zien. Een tweeling komt ergens. En alle bezigheden van mensen stokken, en je ziet hun fantasien van hun over die tweeling (of misschien eigenlijk wat die tweeling denkt dat andere mensen fantaseren):

 • Een is gemeen de ander is goed
 • paranormaal begaafd, mind reading, elkaars pijn voelen etc
 • Zijn het excacte klonen van elkaar?(freaky als ze dezelfde kleren aan hebben)
 • Ruzie? hoe gaan de ruzies bij tweelingen te werk.
 • Het word schattiger als het met een tweeling gebeurt. (dan moeten ze wel klein zijn)
 • samen huiswerk maken. (elke avond slaapfeestje?)
 • eigen tweeling taal

Mogelijke filmideeen na aanleiding hiervan:

IIstep rivaliteit Tweeling vecht om de aandacht van het spotlicht. Competitief schaatsen/dansen ze tegen elkaar. Voor ze er zelf erg in hebben delen zij het spotlicht en dansen/schaatsen ze samen.

Ruimte Tweeling ontstaat in de baarmoeder. Daar hebben ze alle ruimte. Ze spelen verstoppertje in de moederkoek. Maar helaas is dat niet voor lange duur. Ze groeien, en gaan elkaar in de weg zitten. Ze porren en stompen elkaar. Dan gaat er een eruit. De ander is blij alle ruimte te hebben. Een hand probeert hem er nog uit te halen. De hand wordt gebeten of kan er net niet bij. Je hoort geluiden van buiten de baarmoeder. De baby in de baarmoeder verveelt zich toch wel. En gaat er ook uit. Samen ligt de tweeling dan uiteindelijk in een wiegje. Ze liggen er heel vredig bij (nee ze zijn niet dood. Dan draait er een en slaat met zijn hand in het gezicht van de ander.

2 delen Er was een tweeling en die deelde alles met elkaar. De meloen, de doperwten, speelgoed (houten paardje etc) Alles wordt met elkaar gedeeld op een simpele manier. HAK, met een mes in twee. Dan komt er een dag waarop ze erachter komen dat niet alles te delen valt op die manier... Ze ontmoeten een meisje. ook die moet in twee, want zo delen zij. Echter eenmaal in tweeen gedeeld blijkt het meisje niet meer zo leuk te zijn dan toen ze nog 1 geheel was.

ESP? Als de een pijn heeft zegt de ander auw.
1: Meisje is groentes aan het snijden. Dan snijdt ze perongeluk in haar vinger. Ze kijkt er naar maar ziet tot haar gerustelling dat ze geen wond heeft. Dan rent tweelingzus achter haar langs met een vinger waar bloed uit spurt.
2:Jongen vraagt zich af als hij aan de staart van een van de tweeling trekt, de ander dan auw zou zeggen. hij test het uit. Hij trekt aan de staart van het meisje. Meisje zegt zelf auw. Zus van meisje staat achter hem. Zij slaat hem met een boek. Samen neemt tweeling revenge?.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten